FI / EN

Jouni Väänänen & Emma Salokoski
Love Letters

90-luvun puolivälissä aloitettu graffitien maalaaminen on vienyt Jouni "Psyke" Väänäsen puolivahingossa yllättävän pitkälle niiden maailmaan. Väänänen on toiminut pian 10 vuotta täysipäiväisenä ammattigraffititaiteilijana, kuratoinut alan näyttelyn kahteen taidemuseoon, toiminut kesän 2020 näyttelyhitiksi muodostuneen Purkutaiteen "Taiteen kotitalon" taiteellisena johtajana ja hänen teoksiaan on nähty mm. LUX Helsingissä (2018 & 2020), Kosmos Festivalilla (2015-2019), Reflektor Korsossa (2019) ja monissa muissa tapahtumissa.

Tapahtumien yhteydessä hänen teoksensa eivät yleensä edusta perinteistä graffitia, vaan liikkuvat kokeellisesti sen ja valotaideinstallaatioiden välimaastossa. Visual Festivalille tulossa oleva teos Love letters jatkaa taiteilijan #psykelove-sarjaa. Väänänen on vuodesta 2017 lähtien tehnyt useita kymmeniä "love"-sanan sisältäviä teoksia jo kahdeksaan maahan ja pyrkii näin tekemällä omalta osaltaan levittämään globaalisti nousussa olevan vihan vastapainoksi rakkauden sanomaa mahdollisimman laajalle.

Joensuun teoksesta suunnitellaan teossarjaa jälleen askelen pidemmälle vievää audiovisuaalista kokonaisuutta - sen äänimaisemasta vastaa laulajavirtuoosi Emma Salokoski. Väänänen ja Salokoski ovat aiemmin tämä vuonna tuottaneet yhdessä kaksi installaatiota, joissa kummankin erityisosaamisalueiden yhdistämisellä pyritään entistä kiinnostavampaan ja monipuolisempaan lopputulokseen.