FI / EN

Aleksandra Stratimirovic / SE
Underworld

Underworld on kohteeseen tehty tilainstallaatio, jonka on luonut visuaalinen taiteilija Aleksandra Stratimirovic, teoksen alkuperäisen musiikin on tehnyt Leonel Kaplan.

Underworld on tilainstallaatio, joka hohtavien hahmojen muodossa kuvaa mielikuvituksellista, pikkuruista merenalaista asutusta. Projekti syntyi tavoitteenaan herättää huomiota merenelävien herkkyyteen ja merten haavoittuvaan ympäristöön. Taideinstallaatio tehtiin alunperin ”Island of Light”-festivaaleille, joka pidetään Smögenissä, pienessä kalastajakylässä Ruotsin länsirannikolla. Konsepti saa inspiraationsa juuri sen rannikkoalueen erityisestä merellisestä ympäristöstä, sen vahvasta yhteydestä merieläimiin ja paikallisen yhteisön aktiivisesta sitoutumisesta merialueen suojeluun.

Underworld on tehty poisheitetyistä kalastustarvikkeista, jotka on kerätty meren pohjasta paikallisen kylän aloitteesta merenpuhdistus-operaatioissa. Nuo lukuisat kalastustarvikkeet ovat maanneet merenpohjassa ikuisuuden ajan. Nyt, kun ne kierrätetään tässä projektissa, ne saavat uudenlaisen hehkun ja elämän. Eri ikäiset kalaverkot käytetään uudelleen jättiläismäisten lyhtyjen muodossa. Kalaverkkojen eri kerrokset sekoittuvat eri aikakausien kerroksien kanssa yhteen. Ne kaikki kertovat kalastajien yksilöllisiä elämäntarinoita. Underworld -projektin myötä nuo materiaalit yhdistävät meidät menneisyyteen ja rikkaaseen historiaan ja toisaalta myös tämä installaatio esittää kokemuksen kuvitteellisesta haavoittuvasta merenalaisesta elämästä.

Underworld kuvaa kuvitteellisen sivilisaation jokapäiväistä elämää toisessa maailmassa, jossa on joitain tunnistettavia ja tuttuja ihmiselämän elementtejä, kuten installaation kaupunkimaisuus, yksinkertaiset arkkitehtooriset muodot, valaistuksen hienovarainen dynamiikka. Alkuperäinen sävelletty äänimaailma, joka yhdistää rauhallisen meren elämän kaupunkielämän hahmotteluun, antaa syvemmän ja elämää sykkivän ulottuvuuden taidetyöhön. Underworld linkittää hauraan merimaailman elämän kuvitteelliseksi poluksi, joka yhdistää tunnetun maailman tuntemattoman mielikuvitteellisen maailman kanssa.

Artistiesittely

Aleksandra Stratimirovic on visuaalinen taiteilija, jolla on erityinen kiinnostus valoa kohtaan. Hän on palkittu, kansainvälisesti aktiivinen artisti taiteen ja valon maailmassa, jolla on ammatillista kokemusta siitä yli 20 vuoden ajalta. Hänen erityinen kutsumuksensa on kohdekohtaiset taideinstallaatiot, joita usein luonnehtii hienovarainen valonkäyttö. Monet hänen pysyvistä kohdekohtaisista taidetöistään on integroitu moniin julkisiin paikkoihin ja instituutioihin Ruotsissa ja ulkomailla, kuten sairaaloihin, kouluihin, rautatieasemille ja asutusalueille. Viime vuosina hänen taidetöitään on ollut esillä näyttelyissä Guggenheim-museossa New Yorkissa, Konstnärhuset:ssa Tukholmassa, Jardin du Palais Royal:ssa Pariisissa, ja monissa taidetapahtumissa Lontoossa, Amsterdamissa, Ljubljanassa, Belgradissa, Tokiossa, Osakassa, Veronassa ja Singaporessa.

Taiteellisen uransa lisäksi Aleksandra on aktiivisesti mukana monissa valoon liittyvissä yhdistyksissä, ollen perustajajäsen Transnational Lighting Detectives-organisaatiossa, perustaja ja taiteellinen johtaja Belgrade of Light-yhdistyksessä Serbiassa, yksi Ljubljanan Lighting Guerrilla:n perustajajäsenistä Sloveniassa ja hänet on juuri nimitetty Pohjois-Makedonian Skopje Light Art District:n kuraattoriksi ja taiteelliseksi johtajaksi.

Leonel Kaplan on argentiinalainen vapaan improvisaatio-tyylin trumpetinsoittaja. Hän on ollut osana kansainvälistä improvisaation musiikkipiiriä 2000-luvun alusta saakka esiintyen ja äänittäen musiikkia Latinalaisessa Amerikassa, Euroopassa ja USA:ssa. Kaplan on esiintynyt säännöllisesti monien muusikoiden kanssa, kuten mm. John Butcher, Lê Quan Ninh, Edén Carrasco, Tetuzi Akiyama, Axel Dörner ja Christof Kurzmann ja hänen on todettu olevan merkittävä osa kansainvälistä improvisaationaalisen trumpetinsoiton liikettä, joka on määritellyt uudelleen sen, mitä tästä instrumentista on ajateltu. Kaplanin musiikkia voi löytää esimerkiksi levymerkeiltä, kuten Another Timbre (UK), Relative Pitches (USA), ja ESP-DIsk's (USA). Tällä erää hän toimii säveltäjänä sveitsiläisessä teatterissa nimeltään CapriConnection.

Aleksandra Stratimirovic